گپ نخست
(فراگفت) یک رسانهی مستقل و غیر انتفاعی است که هدف ایجاد این رسانه در راستای اطلاع رسانی برای شهروندان افغانستان میباشد. رسانهی (فراگفت) به منظور دستیابی به حقوق شهروندی، اجتماعی، سیاسی و مدنی ایجاد شده است.
همانطوری که امروز رسانهها نقش مهمتری در تدوین افکار عامه دارند، آموزشهای رسانهی میتواند برای سازندگی در راستای بیداری افکارعامه مهم و تاثیرگذار باشد. (فراگفت) متشکل از بخشهای متعدد میباشد و هدف از ایجاد این مجله، ترویج فرهنگ مطالعه ورشد آن در بین طیفهای مختلف جامعه میباشد و موضوعات فرهنگی، ادبی، اجتماعی را احتوا میکند. به گونه مثال، میتوان به معرفیگرفتن شاعران، نخبه گان، نویسندگان و بحثهای در رابطه به زنان ، دختران، جوانان و نوجوانان مشمول این مجله میباشند.
این درحالیست که فرهنگ مطالعه متاسفأنه بنابرتحولات و نابسامانیها اثرات ناگوار چهاردهه جنگ درکشور کمرنگ شده است و امروز همه به صورت آشکار ازطریق رسانه های تصویری و نوشتاری شاهد آن هستیم. بدین ملحوظ، ایجاد این دست رسانه ها را ضرورت مبرهم و مفید دانسته با عدهی از اشخاص فرهیخته و مسئولیتپذیر درقبال تعمیم آن رضاکارانه اقدام نموده ایم. از سوی دیگر به منظور ترویج فرهنگ مطالعه، نیاز است تا روی اصل و اساسات داشتن جامعه عاری از بیسوادی قانونمند،همدیگرپذیر و سالم کار کنیم.
هموطنم! تعالی و پیشرفت یک کشور وابسته به نهادهای تعلیمی و تربیتی آن کشور است که مسئولیت بیشتر را زنان به دوش دارند. همانطوریکه باورهای اسلامی تکمیل شدن نیمه ناتمام مردها را در زنان میبیند و دربعد انسانی اش جفت همتا خوانده شده است، ایزد یکتا خلقت زن را نمایش قادریت خود تعریف کرده است.
بنابرین، برهمگان هوید است که زنان ستون فقرات سازندهی در یک خانوادهی خوب و آموزگار موفق هستند، بدون شک سازندهی یک اجتماع خوب هم نیز بوده میتوانند. اگر در یک جامعه، زنان آن به حاشیه رانده شوند وحق اشتراک و رای درمسایل اجتماعی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی نداشته باشند، اینجاست که ما به دست خود و آگاهانه، شیوهی فرهنگ زندگی در جامعه را به پرتگاه سقوط کشانده، انسانیت موازینه های ملی وبین المللی را نقض کردیم.
با این وجود، نخستین معلم و راهنمای کانون یک خانواده زنان هستند و برای سهیمساختن زنان در امور اجتماعی، مدنی و سیاسی باید زمینه را فراهم سازیم و با گامهای استوار، قوی و با اعتماد به نفس، بسوی یک جامعهی مرفه، آگاه ، باثبات و مترقی گام برداریم.
خواننده عزیز!
چالش بزرگ در کشورما نبود آگاهی، فقر فرهنگی، نبود سواد و برنامهی ازقبل تعیین شده (ترسیم و نقشه راه برای رسیدن به هدف والای انسانی و اسلامی و دورنمای آن) میباشد. در صورتی میتوانیم به یک جامعه سالم بشری دور از تعصبات قومی، لیسانی، نژادی، هویتی، ملیتی، سیاسی، اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی دست یابیم که آگاهیدهی، فرهنگ خواندن و نوشتن را در بین اقشار اجتماع به بگونهی فرد توسط فرد و یا یک برای جمع و جمع برای یک جمع دیگر، یعنی ازخانواده ها شروع دست به دست هم داده آغاز نمایم. در ارتقا و رشد آن که مردم به فهم حقوق شان به اندازهی کافی دست پیدا کرده بتوانند.
یک جامعه وقتی از همه مشکلات رهایی پیدامیکند که مردم واتباع آن به اگاهی و شعور سیاسی رسیده باشند. همانگونه که گاندی میگوید: (جامعه سیاسی خویش را با اندیشه های سیاسی تان سیاسی گونه درحرکت بیاورید.)
ماهنامه (فراگفت) و دستاندرکارانش با ادا نمودن مسوولیت انسانی خویش درقبال کشور و هممهینان خویش هیچگاه بی تفاوت نبوده و با استفاده ازدریچه( فراگفت ) جهت بیداری شهروندان تا رسیدن به اهداف والای انسانی، آیندهی سیاسی، مدنی و اجتماعی با درنظرداشت و رعایت حقوق بشری، کنوانسیونهای بین المللی و حقوق شهروندی دست یابیم درکنار ملت غیور و باشهامت افغانستان میباشیم.
ما به دلایل یادشده رسانهی (فراگفت) روزنه امید برای امیدهای گم شده است که درتلاطم موج طوفانهای تعصبگرایانه و نابخردانه دولتمردان در طول تاریخ سیاسی کشورمان درحال غرق شدن است و باید وسیلهی نجات شویم و گامهای استوار برای روشن ساختن فکرها واندیشه های مدرن برداریم تا نسل جوان اعم از آقایان وبانوان در بین شهروندان افغانستان بگونهی رضاکارانه، صادقانه و به دور از هرنوع تعصب و تعبیض بر مبنای این سخن که ” خواستن توانستن است” قدم گذاشته و مبارزه کنند. باید ما رهگشای خوب برای نسل آینده باشیم تا از قضاوت تاریخی آنها که بعد ما میآیند برچسپ زبونی و بزدلی نخوریم و برعکس نمونه افتحار آفرین برای شان محسوب شویم.
سهیلا ضیایی
مدیر مسوول مجلۀ فراگفت